Mada će ti se ponekad činiti da se podatak da si dobila mora kriti iza sedam gora, sedam mora, sedam gvozdenih vrata i sedam katanaca, vjeruj nam na riječ da nemaš i ne trebaš šta da kriješ!

Menstruacija je sasvim normalan tjelesni proces kroz koji prolaziš većinu svog života (u prosjeku od neke dvanaeste pa sve do kasnih četrdesetih ili pedesetih godina). I ne samo ti, već i sve tvoje prijateljice, sestre, rodice, mama, majka, baka, nana, nena, tetke, komšinice, učiteljice, nastavnice i tete u prodavnici! Iste one tete koje će ti nuditi da ti uloške upakuju u neprozirnu kesu da niko ne vidi!

Vjeruj nam, ponovo, na riječ da smiju da vide, da vide uloške u istoj kesi sa šamponom, mlijekom i čokoladom, da vide kad uložak vadiš iz ruksaka i stavljaš u džep kako bi na velikom odmoru otišla u WC i promijenila ga, da čuju da imaš menstruaciju i da joj ne moraš „tepati“ raznim riječima i frazama poput „oni dani“ ili „tetka iz Amerike“!

Nemaš i ne trebaš šta da kriješ, kao što ne kriješ ni kad imaš gripu, novu frizuru ili naušnicu u uhu.

Menstruacija NIJE SRAMOTA u PRODAVNICI…

…zato ne sakrivaj uloške koje kupuješ i ljubazno se zahvali prodavačicama i prodavačima koji ti ponude da ih zapakiraju u papirne kese. Objasni i tati ili bratu, ukoliko ih šalješ u kupovinu, da nije sramota da oni kupe uloške za tebe ili mamu i da im neće ništa biti ako zapamte brend koji ste im rekle i nauče šta su krilca ili ne krilca, koja je razlika između dnevnih i ostalih uložaka, šta znače one kapljice na ulošcima i u kojim veličinama dolaze tamponi.

Menstruacija NIJE SRAMOTA u ŠKOLI…

…zato slobodno, glasno i bez rumenjenja obraza i spuštanja glasa u polušapat izgovori da imaš menstruaciju i zato ne možeš da radiš tjelesni ili imaš bolnu menstruaciju i moliš razrednika ili razrednicu da te puste s nastave. Neki nastavnici preferiraju riječi poput „pošteda“ ili „imam“ (šta?!), ali mislimo da je sasvim u redu da stvari imenujemo onako kako se zovu.

Riječi za koje nam govore da ih ne trebamo glasno izgovarati iz razloga stida ili praznovjerja zovu se tabu riječi. Njih često zamjenjujemo nekim drugim, pa za menstruaciju kažemo, kao u reklamama, „oni dani“, za spolne organe (penis i vaginu) „ona stvar“, a smrt je „ono najgore“…

Riječi kojima zamjenjujemo tabu riječi zovu se eufemizmi.

O tome kako „tepamo“ našoj menstruaciji, u žargonu, u svakodnevnom govoru i drugim prilikama, sa zabavne strane, pisala je naša saradnica Sandra u tekstu „Kako tepam svojoj menstruaciji?“ (link) Skokni, pa pročitaj!

Menstruacija NIJE SRAMOTA u PORODICI…

…zato ne moraš da je povjeravaš mami i sestri, a kriješ od tate i brata. Menstruacija nije pitanje ženske solidarnosti: starija sestra će razumjeti tvoj bol u trbuhu ili ti iz iskustva savjetovati šta da radiš kad ti procuri na farmerke, ali ne znači da ti brat ne može dodati uložak ili razumjeti da ti se baš danas i ne ide s njim u kino jer trebaš dobiti i nervozna si i ne možeš da se koncentrišeš ni na šta, pa čak ni na glupavu komediju. O menstruaciji ne trebaš pričati pred šiframa pred tatom, ali ona ne treba ni da je glavna vijest na porodičnom ručku, niti zaslužuje zdravice cijele šire i uže familije jer si „sad postala žena“!

Kako se ovom smiješnom običaju ismijala trinaestogodišnja djevojčica Likica, junakinja jedne knjige, pročitaj ovdje.

A piši nam i ti i slobodno nas pitaj sve što te zanima!