Na tržištu postoje različiti lijekovi protiv bolova, ali nisu svi za menstrualne bolove.

Prvo pravilo je: ne koristi bilo koji lijek koji ti dođe u ruke, samo zato što je protiv bolova. Na neke si možda alergična, neki ti mogu izazvati povraćanje i dodatne mučnine, na neke možda nećeš uopšte reagovati.

Drugo pravilo je: u apoteci pitaj (nemoj da te bude sramota) koji lijek da koristiš za menstrualne bolove. Prati preporuke farmaceutkinje i nikada ne uzimaj više od dvije tablete dnevno. Ne uzimaj tablete na prazan stomak, može ti biti još gore od toga (na primjer, mučnina). Svakoj tableti treba oko 20 minuta da počne djelovati i obično im je efekat takav da te uspavaju.

Čajevi takođe mogu biti korisni kod bolova. Postoje specijalni koji su pravljeni baš za menstruaciju i koji se kupuju u apotekama ili biljnim apotekama. Opet, nemoj da te bude stid tražiti čaj za menstrualne bolove.

Od ostalih trikova, možemo ti preporučiti (na osnovu ličnog iskustva, što ne znači da djeluje kod svih):

  • vitamin B – uzima se u tableticama, nisu skupe, i piju se svaki dan;
  • kokice – ne one kupovne, već ih možeš napraviti sama na malo, malo ulja i sa malo soli. Bogate su vlaknima čiji je unos važan tokom PMSa i ublažava bol;
  • maka prah ili tablete – ima ih u biljnim apotekama, uzima se svaki dan. Prah se razmuti u vodi ili jogurtu, tablete se piju normalno

Utopljavanje stomaka i jajnika je jako važno i može puno pomoći, jer širi krvne sudove i opušta mišiće. Možeš uzeti termofor, napuniš ga vrućom vodom i prisloniš na jajnike i stomak da se greju. Tuširanje, kupanje u toploj vodi je takođe opcija.

Vježbe i bavljenje sportom takođe smanjuje bolne menstruacije.