ČINJENICA!

 

O, da!

Mada se godinama vjerovalo (nećemo komentarisati one koji još vjeruju!) da je PMS obični ufur, ženska uobrazilja i izmišljotina, predmenstrualni sindrom je stvaran i još kako se, ponekad vrlo nemilosrdno i brutalno, poigrava našim osjećajima, emocijama, koncentracijom, tijelom, nekoliko dana prije početka menstruacije.

Svaka ga od nas, naravno, drugačije proživljava, a često su potrebne godine da zapravo shvatiš šta čini tvoj PMS i da povežeš da nekako prosto nije stvar slučajnosti da te leđa i grudi bole baš uvijek na određene dane u mjesecu, da si uvijek baš dan prije nego ćeš dobiti ekstremno loše volje, izluđuje te bratova muzika (koja je nekim drugim danima sasvim cool, molila si ga čak i da ti je prebaci na mob!) i plače ti se ako ti mama kaže da izneseš smeće, a ne izgovori pritom „molim te, dušo!“…

Jednom kada shvatiš o čemu se radi, nauči slušati ono što ti tijelo govori. Ako ti se plače radi gluposti, plači. Ako te nervoznom čine neobične stvari, to glasno i reci. Na primjer: Buraz, fakat mi danas ne godi ta muzika, hajde, molim te, stavi slušalice.

Nemoj dozvoliti da iko zbija šale na račun tvog tijela, a naročito ne pristaj na stavove po kojima je PMS način da djevojke na sebe skrenu pažnju i svale odgovornost za svoje postupke na hormone.

A evo nekoliko ideja kako preživjeti PMS – možda ti pomognu…