Dječaci nemaju menstruaciju zato što se njihovi reproduktivni organi razlikuju od ženskih.

Da bi imali menstruaciju, dječaci bi prvo morali imati jajnike.

A nemaju ih. Da, da, znamo, znamo. Asocijacija vam uopšte nije bez veze. Znamo da dječaci, momci i muškarci imaju to nešto što u u žargonu i svakodnevnom govoru zovu „jajima“. Medicinski termin za „to nešto“ je testisi. Te su „loptice“ smještene s obje strane penisa, zapravo po mnogo čemu slične baš tvojim jajnicima. I testisi, baš kao i jajnici, zaduženi su za proizvodnju spolnih hormona: estrogena i progesterona kod djevojčica i testosterona kod dječaka.

Dječaci, dakle, nemaju jajnike, ali imaju testise. Nemaju estrogen i progesteron, ali imaju testosteron.

Pošto nemaju estrogen, ništa ne potiče sazrijevanje jajnih ćelija i njihovo izbacivanje iz jajnika. Nema estrogena, nema ovulacije, nema ovulacije, nema menstruacije. O tome već sve znamo, zar ne? Ako ne, trk na početnu stranicu na obnavljanje gradiva!

No, šta je s tim što dječaci imaju? Bilo bi, zar ne, fer da i oni s nečim kubure i deveraju, da ih nešto mori i maltretira svaki mjesec?

Nažalost, moramo te razočarati. Ne postoje promjene koje se u mjesečnim ciklusima odvijaju u muškim reproduktivnim organima. Dječaci u pubertetu suočit će se sa drugim stvarima, osjećajem napetosti u testisima koji se iznenada pune spermatozoidima, prvim erekcijama (ukrućivanje penisa), ejakulacijama (izbacivanjem sjemene tečnosti…) i drugim stvarima o kojima, načelno, rijetko pričaju sa drugaricom, sestrom ili rodicom, baš kao što i ti rijetko pričaš o menstruaciji.

To je zato što se stvari vezane za spolnost obično smatraju zabranjenem ili tabu temama, pa se o njima ili šuti, ili samo šapuće. To ne bi trebalo biti tako. Uredu je da drugu iz razreda kažeš da si dobila, kao što je okej i da se stariji brat ne krije iza sedam deka i sedam jorgana ako se slučajno probudi sa jutarnjom erekcijom, a ti ili mama budete u vidokrugu.