Ima li ikakve veze između menstruacije i zaljubljivanja i ljubavi? Pa, i ne bismo baš rekle, zar ne?

Bila zaljubljena ili ne, dobiješ u prosjeku svakih 28 do 31 dan.

Zaljubljivanje, istina, ima veze sa nekim procesima u tijelu, sa lučenjem određenih hormona. Ti hormonu zovu se serotonin, a zovemo ih još i „hormoni sreće“.

No, sam menstrualni ciklus i zaljubljivanje, i nisu u nekoj vezi.

Isto je i sa ljubavlju: možemo voljeti dečka / djevojku / drugaricu / druga / mamu / psa / cijeli svijet, ali ćemo jednako krvariti, mijenjati uloške, imati bolove u leđima i htjeti da nas se drugog dana pusti na miru. Ipak, bit će lakše ako smo i mi voljene i ako imamo nekog da nas razumije i malo podigne ljestvicu tolerancije, barem u pms-u.

Ali šta sa seksom?

Ne moraš preskakati čitanje ovog pasusa ukoliko te i sama misao o seksu uznemirava i ako ti na kraj pameti nije da stupaš u seksualne odnose još. I jooš. I joooš.

Slobodno pročitaj, jer te se možda sad ne tiče, ali nekad hoće. Kao što si čitala kad smo pisale o dječacima i njihovim hormonima, testisima i spermatozoidima. Od viška informacija glava ne boli!

Dakle, djevojke i žene počesto tokom menstruacije izbjegavaju seksualne odnose, mada to nije pravilo. Neke su u bolovima, pa im nije do tog, nekima je cijela pomisao na seks uznemirujuća sa aspekta higijene. No, s druge strane, neke žene upravo tokom menstruacije osjete porast libida (seksualne želje), pa tim danima jako žele imati odnose. Sve je ispravno dok, kao i u tolikim drugim situacijama, slušaš sebe i svoje tijelo. Ono što ti ono govori, to i radi.

Samo jedan mit trebaš imati na umu: ne treba se seksati tokom menstruacije samo zato što, navodno, u te dane možeš imati nezastićen seks bez opasnosti da ostaneš trudna, jer to, prosto, nije tačno.

Seks, kao i sve druge tjelesne užitke, trebaš imati jer želiš i jer ti je lijepo s osobom s kojom ga imaš. I jer toj osobi vjeruješ. Kad odlučiš da ga imaš, bitno je da to radiš odgovorno, sa zaštitom, da te nije stid prestati kad prestane biti lijepo i da ne činiš to samo jer sve cure iz razreda pričaju da već jesu…

Da li imaš ili ne, nije naročito važno. Menstruacija nije prepreka, ali ako ti ne paše seks dok je imaš, onda, naravno, jeste. Odluka je samo i jedino tvoja.

I tačka!