Sasvim je u redu postavljati si ovakva pitanja: kako će izgledati moji treninzi, pripreme i takmičenja kad dobijem, šta ako dobijem baš pred važan turnir, šta ako me bude bolio stomak, a igram kvalifikacije, najbitnije u sezoni?

Nažalost, ne postoji jedan odgovor ni univerzalni savjet. Ponekad će zaista menstruacija doći kad nam baš nikako ne treba.

Izuzetno je važno da to podijeliš sa roditeljima i trenerom ili trenericom, bez srama, kako bi bili upoznati, naročito ako se radi o važnim takmičenjima.

A još važnije je ono što smo već nekoliko puta isticali: da slušaš svoje tijelo. Ako osjetiš da zaista ne možeš da igraš, traži poštedu. Nijedno takmičenje nije važnije od tebe. Time ne pokazuješ slabost, jer dešava se i najboljima: mnoge su slavne svjetske sportistkinje dijelile svoja iskustva odustajanja od nekih mečeva ili gubljenja zbog jakih bolova. Vremenom ćeš naučiti šta ti pomaže i djelovati na vrijeme.

Neke profesionalne sportistkinje kojima je sport zaista posao, ne više hobi ili dodatna vannastavna aktivnost kao tebi trenutno, uzimaju tablete za odgodu ciklusa. Postoji nekoliko različitih vrsta i načina djelovanja, ali se, naravno, koriste uz nadzor ljekara i specijalista.

Također, neka te ne zabrine ukoliko ciklusi postanu neredovni, poneka menstruacija izostane ili bude jako oskudna kada dođe. To se može dešavati u razdobljima kada ti je tijelo izloženo napornim pripremama ili treninzima. Važno je da pratiš i te izostanke i prijaviš ih roditeljima i klupskim ljekarima / ljekarkama, ako ih tvoj klub ima.