„Nisam željela da se uplaši, pa sam joj već godinu dana prije, počela pokazivati reklame na televiziji koje promovišu uloške, i nakon toga sam joj objašnjavala kakve će promjene nastupiti i šta će se dešavati, i da svaka žena i djevojka prolazi kroz te stvari. Zajedno smo birale uloške, tražile smo neke zanimljive, kako bi i njoj bilo što interesantnije i ona je bila uključena u sve. Zatim smo vježbale na donjem vešu kako se ulošci stavljaju, a ujedno sam joj objašnjavala sam proces i pokušala da je pripremim da sve prihvati bez straha“, ovako govori jedna mama djevojčice sa down sindromom.

Njena je kćerka možda tvoja vršnjakinja, zove se Milica i nedavno je dobila prvu menstruaciji. No, zbog poteškoća sa kojima živi i odrasta, znatno joj se teže nositi i sa izazovima puberteta.

„Prije svega, ja sam se plašila kako će Milica prihvatiti promjene koje joj se dešavaju, ali i kako će se snaći sa svi tim. Smatrala sam da će od načina njenog prihvatanja, na neki način zavisiti i njen stav o vlastitom tijelu, ali i svemu što će se dešavati. Bilo mi je veoma važno da Milica zna da može da me pita sve što želi, a kako je ona po prirodi radoznala, imala je bezbroj pitanja i potpitanja.“

Iz svega što je ova mama podijelila s nama vidimo da je menstruacija normalan tjelesni proces kroz koji prolaze sve tvoje vršnjakinje, ma koliko se od tebe razlikovale.

Neke će, možda, poput Milice, trebati pomoć bliskih osoba oko stavljanja uložaka ili higijene, ali važnije od toga je da prihvate da je sve to sasvim normalno. Kao i Milica koja je, kada joj je mama rekla da  ne mora da se forsira i da nije obavezna ništa naporno raditi tih dana, hrabro odgovorila: „Pa, mama, nisam bolesna!“

Bravo, Milice, menstruacija nije bolest, a nije ni sramota o njoj razgovarati otvoreno kao ti sa svojom mamom!