Znamo da PMS zna ličiti na katastrofu divovskih razmjera. Evo nekoliko savjeta kako ga preživjeti (a možda se usput i zabaviti!):

NAJRADIJE BI se pokrila dekom preko glave i prespavala dan. IPAK POKUŠAJ baviti se nekom tjelesnom aktivnošću. Možda ti neće prijati opuštajuća joga, ali uzmi teniski reket i udaraj lopticom u zid, pozovi prijateljicu na partiju stonog tenisa ili stonog fudbala, vozi bicikl (pravi ili stoni u obližnjem fitnes centru), preskači vijaču, vrti hula hop…

Ideja je samo izbaciti energiju, čak i kad ti se čini da je nemaš ni grama!

 

NAJRADIJE BI stavila čepiće u uši da ne slušaš ništa i nikoga. IPAK POKUŠAJ otpiliti muziku do daske i pjevati na sav glas. Odlična je ideja i staviti slušalice i izaći u šetnju. Pusti nešto živahno i veselo, nekom dobro legne hip hop, nekom plačkalice uz koje se pošteno isplače, a nekom ponavljanje istih bitova bez teksta!

 

NAJRADIJE BI  pustila mozak na pašu i punila ga tek najjadnijim TV limunadicama i sapunicama. IPAK POKUŠAJ čitati nešto dobro, zabavno, duhovito i iskreno, nešto što ti ne vrijeđa inteligenciju.

Evo naših brzinskih prijedloga: Furam feminizam (priručnik za djevojčice, a što ne i dječake), Leto kad sam naučila da letim (roman) i Priče za laku noć za djevojčice i buntovnice (100 priča o izvanrednim ženama).

U prvoj, čiji odlomak možeš naći ovdje, čitat ćeš duhoviti, ali i britki blog djevojčice Likice. Interesanstno je da blog počinje jednog ponedjeljka kad je ona dobila svoju prvu menstruaciju. U drugoj knjizi, djevojčica Sofija, tvoja vršnjakinja, odlazi na Hvar sa babom i ono što je mislila da će biti ljetovanje iz noćne more uskoro postaje najbolje ljeto u njenom životu. U trećoj knjizi čitat ćeš o stotinu moćnih djevojaka i žena, neke su tek koju godinu starije od tebe: od matematičarki, preko borkinja za ljudska prava, do slavnih umjetnica. A i ilustracije su sjajne!

 

NAJRADIJE BI bila sama, sama, sama. Isama. Eventualno s psom ili mačkom. IPAK POKUŠAJ družiti se s drugaricama (i drugarima) uz neke neobične aktivnosti. Pokušajte recimo praviti kviz. Možete na kompovima ili mobitelima. Otvorite Power Point i pravite, recimo, ženski kviz (treća knjiga koju gore preporučismo, može biti sjajan izvor informacija!). ili kviz o filmovima. Kviz o vašem razredu. Kviz o nastavnicima i nastavnicama. Ili ga napravite u Wordu pa putem Google Docsa ili sličnog appa podijelite sa vas desetak. Zabavno je gledati kako isti dokument sve istovremeno punite sadržajem. Pišite vesela i zabavna pitanja, ali i duhovita i drugačija. Istražujte.

 

A AKO NIKAKO NE MOŽEŠ BAŠ NIŠTA OD TOGA, onda se slobodno pokrij dekom. I slobodno budi sama. I slobodno voli samo mačke i sobne biljke, a preziri sve što hoda na dvije noge. I slobodno plači uz patetičan film i pojedi brdo kokica s puterom.

Slušaj sebe, ukratko. Samo pazi da drugi znaju za tvoje stanje, jer je poštenije reći famoznu troslovnu šifru (pe-em-es!!!), nego se igrati s emocijama drugarica i porodice.

Sretno. I proći će!