Ulošci su, vjerovatno, najpopularniji proizvod koji koristimo tokom ciklusa. Važno je da se redovno mijenjaju, dakle gledaj da ne koristiš jedan uložak duže od 3 sata. U školi, kada imaš, uvijek nosi rezervni uložak sa sobom.

Ima ih raznih vrsta – sa krilcima, bez krilaca, mirisnih, bez mirisa, noćnih, dnevnih… Koje ćeš izabrati, zavisi samo od toga koji ti prijaju. Ukoliko krvariš mnogo, koristi veće (obično su označeni kao ”noćni”).

Korištene uloške nipošto ne bacaj u WC šolju, jer može doći do gadnog zapušenja. Najpraktičnije je da ih umotaš u najlonski omot u kojem su pojedinačni ulošci zapravo i zamotani, smotaš ih u rolnicu i odložiš u kantu za smeće. Možeš ih umotat i u obični toaletni papir i baciti u kantu.

Važno je da ti ulošci ne izazvaju iritaciju kože ili potparivanje. Ukoliko se to desi, ili mijenjaj marku uložaka, ili traži neko drugo rješenje – a ima ih!

Menstrualna čašica se relativno skoro pojavila na našem tržištu. To je posudica koja je napravljena od silikona (meka je i savitljiva). Razlika između nje i uložaka i tampona je u tome što čašica sakuplja krv, ne upija je.

Dakle, tokom menstruacije je staviš u vaginu, tako što je saviješ prstima, ubaciš i onda se ona raširi i prekrije zidove vagine. Pravi se u dvije veličine: manja i veća.

 

Dok je u vagini, čašica sakuplja krv, i prazni se na svakih 5 do 8 sati (zavisi koliko krvariš). Kada se napuni, izvadiš je, isprazniš, ispereš i vratiš!

Prednost joj je to što je jeftinija (kupiš jednom i traje), ne izaziva iritacije i ostale nus pojave. Kupuje se u apoteci. Mana je što treba vremena da se navikneš na proces stavljanja, ali vrijedi probati!

 

Tampon je, kao i uložak, napravljen od apsorbirajućih materijala, što znači da kada se stavi u vaginu, i kada krene krvarenje, on se natopi i upija krv.

Postoje tamponi koje koristimo kada imamo obilna krvarenja i oni koje koristimo kada krvarimo manje.

Svaki tampon ima nit, koja se ostavi da viri van vagine, i za koju povučemo tampon da bismo ga izvukle van. Može se gurnuti u vaginu prstom, ili uz pomoć aplikatora – to je tuba koja se nalazi na jednom kraju tampona, i koja služi umjesto prsta, da se lakše gurne u vaginu.

 

Tampon se mijenja na svaka 4 sata, i također – ne bacaj ga u WC šolju, već u kantu za smeće.