Menstruacija, mjesečnica i ciklus su riječi kojima direktno imenujemo pojavu periodičnog krvarenja iz maternice spolno zrelih ženskih osoba. Toliko smo dosad sve naučile, zar ne? Ove termine koristimo u formalnim situacijama, naprimjer, kod ginekologinje ili na času tjelesnog. U svakodnevnom životu, međutim, skraćujemo dobila sam menstruaciju u dobila sam. Time izbjegavamo direktno imenovanje i ublažavamo izraz. Razlog može biti što ne želimo da nepripadnici naše grupe znaju o čemu pričamo ili, prosto, što je menstruacija predugačka riječ.

Žargon nam često koristi da imenujemo stvari ili pojave a da pri tome kažemo svoj stav prema njima, pozitivan ili negativan. Nekada se žargonom samo želimo igrati. Riječi kojima tepamo menstruaciji, izražavajući na taj način osjećaj bliskosti s njom, su: menza, menga, menzis ili menzes te meca. Dobile smo ih na isti način kako inače pravimo nadimke – skraćivanjem. Osim izrazom dobila sam, direktno imenovanje možemo izbjeći i izrazima oni dani (kao u reklamama), ženski problemi ili, ironično, 7 dana partije.

Izraz dobila sam zvuči kao da ste dobile neki poklon, pa sa tom konotacijom računamo i kažemo došla mi tetka (i donijela nešto na M!), s tim da neke kažu da su dobile poklon od tetke iz Amerike, a neke da je tetka iz Njemačke. Da jasnije damo do znanja o kojoj je tetki riječ, možemo reći crvena tetka ili, ako znamo da će svi sve shvatiti, samo tetka ili tetkica.

Po asocijaciji na crvenu boju krvi dobile smo i žargonizme: crvenka, crvena armija, crveni pakao, crveno te dosta kreativno otišla sam u komuniste. Umjesto mjesečno pranje imamo mjesečno sranje ili ono sranje. Djevojke u medresi koriste svoj žargonizam es.

A ti? Kako ti tepaš svojoj meci?