Osjećaš se kao dječak. Želiš da ti se obraćaju u muškom rodu, da imaš muško ime. To je ok, i vjeruj, nisi jedina/jedini na svijetu.

Menstruacija se, ipak, ne može izbjeći. To je dio procesa u tijelu, prolazićeš kroz PMS, krvarenja, bolove i sve ono kroz šta prolaze i druge djevojčice. Ali, kada odrasteš, možeš odlučiti da kreneš u proces tranzicije, odnosno prilagodiš svoje tijelo tome kako se osjećaš. Deo procesa tranzicije je i hormonska terapija, pomoću koje prestaje menstruacija.

Šta god da odlučiš, najvažnija stvar koju treba da zapamtiš je da je to tvoje tijelo, i da imaš potpunu kontrolu nad njim.

Pročitaj priču našeg prijatelja Jovana Džolija Ulićevića, saznaj kakvo je njegovo iskustvo sa menstruacijom: ”Ono što danas znam jeste da je menstruacija prirodna pojava, ne samo kod žena, već i nekih muškaraca, ali i osoba raznih rodnih identiteta, i da iako možda postoje neke neugodne propratne pojave iste, u menstruaciji nema ništa sramotno, slabo i odvratno. ”

Više o tranziciji, ali i transrodnosti, trans osobama, možeš saznati ovdje http://www.transbalkan.org/ ili se obratite našem saradniku Džoliju lično na dzoli@transbalkan.org.