IMPRESSUM

Urednice: Lamija Begagić (lamija@dobila.ba) i Slobodanka Boba Dekić (boba@dobila.ba)

Ilustracije: Smiljana Veljović

Logo: Mane Radmanović

Lektura: Klaudija Mlakić Vuković

Web design: Nemanja Popović

Dobila.ba plod je godinama uzgajane ideje njenih urednica da naprave site koji će djevojčicama i djevojkama olakšati prilagodbu na život s menstruacijom, ali ih i educirati, ponuditi različita iskustva pokušavajući im tako umanjiti šok i prevenirati traumu.

Menstruacija je proces kroz koji prolazimo dobar dio života, često vrlo promjenjiv, mijenja se kako se mijenjamo i mi, učimo živjeti s njim i nositi se sa svim izazovima, od predmenstrualnih promjena raspoloženja, potrebe za hranom, anksioznosti, razdražljivosti, plačljivosti, pa sve do bolova u trbuhu i leđima i obilnih krvarenja, te pritisaka i očekivanja sredine. Ovaj bi site trebao svakoj od nas, a naročito djevojčicama i mladim djevojkama, pomoći da se sa tim izazovima nose i da svoja iskustva dijele bez društveno nametnutog srama.

U procesu pretvorbe naše ideje u gotov site, uz dizajnera Nemanju Popovića koji je uradio njegovo idejno rješenje, pomogle su nam mnoge kolegice i prijateljice, kako svojim autorskim tekstovima, tako i iskustvima, idejama i smjernicama.

Posebno hvala Marini Veličković, Hani Huskić i Ani Pejović što su se sa nama i za vas prisjetile svojih prvih menstruacija, Sandri Zlotrg na lingvističkom promišljanju naših menstruacija, Ani Kotur na novinarskoj tačnosti i upoznavanju s divnom djevojčicom Milicom i Jovanu Džoliju Ulićeviću na ukazanom povjerenju da sa nama podijeli najintimnije tajne svog odrastanja u „tuđem“ tijelu. Hvala i svima vama koje ćete nam tek pisati i sa nama dijeliti svoja iskustva – naši su vam inboxi uvijek otvoreni!